Deser na niedzielę: krem pomarańczowy

niedziela, marca 15, 2015

orange curd przepis



Na dworze szaro, buro i leje (tak! U nas też czasem pada!). Chłopaki kręcą się po kuchni, co chwię zaglądając do pustawych szafek w poszukiwaniu czegoś słodkiego...  nadaremnie, bo przecież mama na diecie! Ja wiem, twardym trzeba być nie miętkim. Ale po kolejnym ech i błagalnym spojrzeniu, łamię się i z Milą zamotaną u piersi lecę do garów...


Sezon na cytrusy dobiega końca. Szkoda, bo to moje ulubione owoce! Kwaśne cytryny, słodkie pomarańcze, gorzkawe grejpfruty... uwielbiam je wszystkie! Już wiecie, że moje ulubione ciasto to tarta cytrynowa z bezą. Jednak, co tu dużo mówić, czasem i mnie się po prostu nie chce stać godzinami w kuchni, lub warunki (czytaj: dzieci) na to nie pozwalają. Wtedy robię ten deser.

Jeśli chcecie wykorzystać potencjał cytrusów i zaspokoić nagłą potrzebę słodkiego domowników, gdy szafki kuchenne świecą pustkami, polecam Wam ten przepis na krem pomarańczowy, z cząstkami pomarańczy.

orange curd przepis

orange curd przepis

orange curd przepis


Krem pomarańczowy :

Składniki:
- 4 średniej wielkości pomarańcze
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej

Wykonanie:

Wyciśnij sok z pomarańczy. W małym garnuszku wymieszaj sok, cukier i skrobię. Podgrzej.  Dodaj żółtka do ciepłego soku i ciągle mieszając, czekaj aż zgęstnieje.

Podawaj krem pomarańczowy z kruchymi ciasteczkami i pokrojonymi na cząstki pomarańczami. W wydrążonej skórce od pomarańczy albo w pucharku. Albo, jeśli dopadnie Cię mega ochota na coś słodkiego, wyjadaj prosto z garnka (nikomu nie powiem).

Udawaj, że to samo zdrowie, bo przecież owoce i witaminy...

Bon appétit!

Marta
 
*** 
Podobało się? Zapraszam Cię też na FACEBOOK lub INSTAGRAM 






17 komentarze

  1. Hahaha :) Nikomu nikomu?

    Spróbuję zrobić, bo pomarańcze uwielbiam!

    Z insta przybieglam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, o takim czymś to żem nie słyszała :) Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany, jak to zrobię to mój facet będzie mnie wielbił jeszcze bardziej niż teraz :D muszę to jakoś sprytnie wykorzystać i się zastanowić, czy czasem nie ma czegoś do zrobienia w domu... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojacie! uwielbiam pomarańcze! mąka kukurydziana to to samo co skrobia?:P muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do konca to samo, ale powinno wyjść. Zdarzało mi się mąke zamieniać skrobią i wszystko było OK. Ewentualnie można zamienić na skrobię ziemniaczaną.

      Usuń
  5. mmmmmm brzmi kusząco :D a właśnie nieraz dopada ochota na coś słodkiego,a w pobliżu nic nie ma :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę jak przepis na sos waniliowy, ale taka cytrusowa odmiana może być super np do babeczek...

    OdpowiedzUsuń
  7. Że Ty znajdujesz na to czas. Podziwiam :-) Nie mogę doczekać się wakacji i będę próbować te Twoje przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ha, dziś już za późno, ale jutro... Dzięki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeżeli to smakuje tak jak to wygląda to muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś dla oka i dla smaku, Uwielbiam cytrusy, a przepis zapowiada się obiecująco.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis warty polecenia! Spróbuję na pewno :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. ostatnie miesiące ciąży dzień w dzień jadłam pomarańcze ! nie mogłaś wtedy takiego przepisu podać ? teraz mam lekkiego stracha póki co :-) ale na pewno spóbuje :) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow...ale świetny i szybki przepis!!! Super! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń