Przepis na idealny wieczór i świąteczne ciasteczka imbirowe na ostatnią chwilę.

niedziela, grudnia 21, 2014

blog parentingowy, blog lifestylowy, blog kulinarny
Pogasły światła, pozostaje jedynie blask choinki i chybotliwy płomień zapalonych świec. Dzieci, zmęczone emocjami, śpią spokojnie w swoich łóżeczkach. Zapalam mała lampkę, otulam się w miękki kocyk i sięgam po świąteczną lekturę. Pewnie jest to nowa książka kucharska albo ulubiona powieść. On obok mnie robi to samo: będzie czytał o historii lotnictwa albo przeglądał piękny album ze zdjęciami. Przytulamy się. Jeszcze tylko kieliszek czerwonego wina (no dobra, dla mnie herbatka) i talerz pełen pierniczków (nareszcie można!!) i  rozpływamy się z rozkoszy. I nagle to wyznanie, po latach:  

Wiesz, tak naprawdę to ja nie lubię pierników...

Co? CO????

Ja od tygodni opracowuję nowe receptury, szukam inspirujących przepisów by go zaskoczyć nowym smakiem, proklamuję się na łamach bloga Piernikową królową a On, ON!!!!!!

No bo ten miód, wiesz, że nie lubię....

Lecę więc do kuchni i choć bierze mnie ochota by rzucić mu w twarz tym talerzem pełnym pierników, prędko, prędko odgrzebuję przepis na świąteczne ciasteczka bez miodu.

Jeśli też nie lubicie pierników (!!!), albo nie zdążyliście ich zrobić odpowiednio wcześnie by zmiękły na święta, zapraszam.

Świąteczne ciasteczka imbirowe (bez miodu):

Składniki:
300g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
Przyprawy: 3 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka cynamonu, łyżeczka gałki muszkatołowej, laska wanilii/aromat/cukier waniliowy.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.bN0a2Fsz.dpuf
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.bN0a2Fsz.dpuf

Przygotowanie:
Mąkę  wsyp na stolnicę, dodaj posiekane masło, żółtka i przyprawy. Szybko wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, foremkami powycinaj ciasteczka.
Piecz je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. 
Po ostudzeniu ozdób lukrem (przepis tu).
Udawaj, że to pierniczki i rozkoszuj się idealnym świątecznym wieczorem.


blog parentingowy, blog lifestylowy, blog kulinarny

blog parentingowy, blog lifestylowy, blog kulinarny

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.bN0a2Fsz.dpuf
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.bN0a2Fsz.dpuf
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.bN0a2Fsz.dpuf
Bon appétit!

Marta

7 komentarze

  1. Tak pieknie opisalas te chwile we dwoje. tez je uwielbiam, właśnie zrobiłam nam po goracej herbatce i każdy zajęty jest sawoimi pasjami. odrywamy się od nich na chwilę by wymienić parę słów, pośmiać się, przytulić. Fajnie jest... Chwilo trwaj, a twoje pierniczki - rewelacja! Zą ślina cieknie! Zjadlabym je oczyma! :) Wesolych i zdrowych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Agnieszko!! Wszystkiego najlepszego i dla Ciebie! :)

      Usuń
  2. Zaglądnęłam, ponieważ chciałam Ci życzyć ciepłych i najpiękniejszych świąt w gronie bliskich. Pełno miłości i spełnienia najskrytszych marzeń, a także zdrowia i dużo szczęśliwych chwil!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo serdecznie dziękuję! Mogę tylko Tobie życzyć tego samego!
      Pozdrawiam,
      Marta

      Usuń
  3. w ten magiczny czas wyczekiwania chcę podziękować za twoją obecność u mnie, za to, że byłaś, jesteś ... wiem, że będziesz ... i życzyć ci razem z moją córeczka Kaju: "świąt prawdziwie świątecznych, ciepłych w sercu, zimowych na zewnątrz - jaśniejących pierwszą gwiazdka, niosących ze sobą: wiarę nadzieję miłość ..." przy okazji zapraszam do poczytania: PG_2014 <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ki! Cudownych Świąt!
      Pozdrawiam,
      Marta

      Usuń
  4. Tak zrobię, bo się spóźniłam! Ale pierniki luuubię!

    OdpowiedzUsuń