Domowe trufle marcepanowe

piątek, grudnia 19, 2014


domowy marcepan przepis
Mój najukochańszy smak świąteczny to marcepan. Nie wiem, kojarzy mi się z tą atmosferą i jakoś tak... z luksusem (choć za komuny kojarzyła mi się też tak szynka konserwowa, więc, you know ;). Jadaliśmy go raz do roku, pamiętam jak mama kroiła go pieczołowicie na równe paseczki, musiało być sprawiedliwie! Czekolada mogła dla mnie nie istnieć, inne słodycze również, ale świąteczny kawałek marcepanu musiał być i kropka!

I w tym roku marcepanu nie mogło zabraknąć więc wśród naszych domowych łakoci.  Od dłuższego czasu kieruję się jednak zasadą, że jak już jeść słodycze, to domowe. W biodra pójdą tak samo, ale za to pokarm, który spożywamy nie będzie zaczynał się na E. Jedyne wyjście, jakie mi pozostało, to zrobić marcepan samej. I wiecie co? Jest to łatwizna!

Domowy marcepan (bez utwardzaczy, sztucznych aromatów i konserwantów). Za to w formie apetycznych kulek vel trufli marcepanowych:

Składniki:
250g migdałów
150g cukru pudru (w oryginalnym przepisie 250g, tak zwane "tant pour tant" ale smakuje równie dobrze ze zmniejszoną ilością cukru
3 łyżeczki mocnego alkoholu 
2 łyżki wody
kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego  

Wykonanie:
Obrane migdały zmiksuj w robocie kuchennym z cukrem pudrem,  alkoholem i aromatem na jednolitą masę.  Uformuj z masy kuleczki (a jak ci się nie chce, to jeden duży rulon).

Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej. Polewaj nią kuleczki z masy marcepanowej. Pozostaw do stężenia.

Bon appétit!

domowe trufle z marcepanu przepis


domowy marcepan przepis

domowy marcepan przepis


domowe trufle z marcepanu przepis

Marta

9 komentarze

  1. Też robię na Święta! Używam mąki migdałowej, a do środka polecam dodać kawałek suszonej śliwki, jeśli ktoś lubi :) Szkoda tylko, że nie zaopatrzyłam się w takie ładne papierki, teraz już nie mam jak. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm nie pomyślałabym o tej śliwce. Muszę spróbować, dzięki!

      Usuń
  2. Namawiasz do grzechu, kobieto!!!

    Dziś robię skórki pomarańczowe <3 Zaraz będę kroić, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz jeść, możesz zrobić dla rodziny ;) Daj znać jak Ci wyjdą!

      Usuń
  3. Wygalają przepysznie :) Z chęcią ujrzałbym takie cuda na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam trufle i uwielbiam marcepan! Najbardziej mi smakuje właśnie w święta pamiętam z dzieciństwa jak wujostwo z Ameryki przysyłało na swięta macepan i cukiery wertels oryginal. choć u nas powoli zaczynała się demokracja to dopiero kulała i te smaki to taki luksus tamtych czasów. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak! U nas wujek z Niemiec przywoził, smak wielkiego świata ;)

      Usuń